Servicii

Clinica Poenaru

Artroscopia este o manevra chirurgicala, minim invaziva, pricticata cu ajutorul unor instrumente dedicate acestui tip de chirurgie, sub anestezie cu ajutorul careia se vizualizeaza direct structurile intra-articulare (fie ca este vorba de articulatia genunchiului, umarului gleznei sau soldului). Este practicata prin 1, 2 sau mai multe portaluri (plagi) ce nu depasesc 5 mm in lungime. Prin urmare semnele ce vor ramane la piele ulterior vor fi minime.

Artroscopia exploratorie si diagnostica este folosita pentru a inspecta intreaga articulatie si vizualizare directa a tuturor structurilor intra-articulare. Este considerate “golden-standard” in leziunile meniscale, ligamentare si condrale (cartilaginoase) ale genunchiului. Vine in completarea examenului clinic si al examinarii RMN oferind diagnosticul de certitudine.

Artroscopia terapeutica este practicata in continuarea artroscopiei exploratorii si diagnostice venind cu o serie de instrumente, dedicate fiecarei afectiuni, spre rezolvarea acesteia ( meniscectomii partiale/totale, debridari sinoviale/condrale, modelare bont ligamentar, ligamento-plastii (reconstructii ligamentare) rezectii de osteofite, extragerea corpilor intra-articulari (condroame) etc.

In functie de afectiunile fiecarui pacient si tipul de interventie practicata, acesta isi poate relua mersul imediat dupa interventia chirurgicala si diasparitia efectului substantelor anestezice, urmand, dupa caz, un program de recuperare medicala.

Artroscopia este o manevra chirurgicala, minim invaziva, pricticata cu ajutorul unor instrumente dedicate acestui tip de chirurgie, sub anestezie cu ajutorul careia se vizualizeaza direct structurile intra-articulare (fie ca este vorba de articulatia genunchiului, umarului gleznei sau soldului). Este practicata prin 1, 2 sau mai multe portaluri (plagi) ce nu depasesc 5 mm in lungime. Prin urmare semnele ce vor ramane la piele ulterior vor fi minime.

Artroscopia exploratorie si diagnostica este folosita pentru a inspecta intreaga articulatie si vizualizare directa a tuturor structurilor intra-articulare. Artroscopia umarului aduce o serie de informatii privind manseta muschilor rotatori, conditia cartilajului atat a glenei cat si a capului humeral, conditia bureletului, etc.

Artroscopia terapeutica este practicata in continuarea artroscopiei exploratorii si diagnostice venind cu o serie de instrumente, dedicate fiecarei afectiuni, spre rezolvarea acesteia ( debridarea, excizia osteofitelor (sindromul de impingement subacromial) (decompresia subacromiala, reinsertia bureletului (leziunea Bankart) etc.

In functie de afectiunile fiecarui pacient si tipul de interventie practicata, acesta isi poate relua activitatea normala aproximativ la 14 zile dupa interventia chirurgicala, urmand, dupa caz, un program de recuperare medicala.

Ablatia materialului de osteosinteza ( extragerea tijelor sau placilor cu suruburi)  dupa obtinerea consolidarii osoase ( vindecarea fracturii) este necesar deoarece unele tipuri de implant pot sa jeneze la un anumit moment sau pot migra ( se deplaseaza de la locul lor) si pot da diverse complicatii dintre care amintim limitarea miscarilor, iesirea la piele si infectia implantului,  etc. Extragerea materialului de osteosinteza are indicatie in special la pacientii tineri, pacienti activi si care isi doresc sa isi desfasoare activitatile zilnice in buna conditie de sanatate si fara alte pericole ce decurg din prezenta unui implant metallic.

Extragerea materialului de osteosinteza se practica sub anestezie si de cele mai multe ori pe aceiasi cicatrice, oferind in acelasi timp si posibilitatea de a  “aranja “ chirurgical o eventuala cicatrice inestetica.

Acest tip de interventie nu presupune trecerea prin  etapele de recuperare de la interventia initiala de osteosinteza deoarece, la momentul extragerii materialului de osteoosinteza fractura este vindecata. Este necesara totusi o perioada de timp, variabila, vindecarii tesuturilor suprajacente focarului de fractura si plagii chirurgicale pentrua se vindeca. In general aceasta perioada nu depaseste 14-30  zile, in functie de amploarea interventiei chirurgicale.

Chisturile sinoviale (provenite din membrana diverselor articulatii) sau chisturile tendinoase (ce tin de teaca tendoanelor sau chiar de tendon) pe langa discomfortul functional vin si cu un aspect neplacut. Medicii clinicii noastre vin  cu o abordare moderna in tratarea acestor chisturi. Pacientilor nostrii le sunt explicate riscurile si beneficiile tratamentului conservator, minim invaziv sau al celui chirurgical.

Tratamentul minim invaziv ( punctia chistului cu extragerea lichidului respectiv si infiltrarea unei substante active) se face sub anestezie locala in conditii de asepsie si antisepsie.

Tratamentul chirurgical este efectuat in sala de operatii sub anestezie locala pe incizie minima, luucru ce confera o vindecare rapida si reintegrare precoce in mediul social.

Toaletarea si suturarea plagilor este absolut necesarea pentru a evita complicatii cum  sunt infectiile si nu numai. O plaga ingrijita se va vindeca mult mai repede si nu va lasa semne la fel de mari cum se intampla in cazul plagilor neingrijite.

La Clinica Poenaru venim in intampinarea acestor complicatii cu solutii moderne in ceea ce priveste suturarea plagilor si ingrijirea ulterioara, avand la dispozitie o serie de materiale ce permit inchiderea plagilor fara a fi nevoie de clasicele fire la piele.

Echipa noastra medicala dispune de asemenea de o serie intreaga de pansamente pentru plagile cronice (plagi ce nu se inchid), conform unor ghiduri internationale.

Fiecare sutura a unei plagi se va efectua sub anestezie locala sau inhalatorie urmand ca pansamentele sa fie schimbate la intervale bine stabilite cu sau fara anestezie (de la caz la caz).

Ablatia firelor de sutura este indicat a se efectua la un interval (de obicei stabilit de catre medicul chirurg, dupa caz) sau in general la un interval de 10-14 zile dupa interventia chirurgicala. Tipul interventiei chirurgicale si evolutia ulterioara a plagii dicteaza momentul extragerii firelor de sutura.

Extragerea firelor de sutura este un procedeu nedureros, efectuat cu instrumente si materiale sterile pentru fiecare pacient.

Dupa extragerea firelor este recomandat a se purta un pansament pentru cel putin 24 ore.

Reducerea fracturilor reprezinta o urgenta. Lipsa acestei proceduri conduce la consolidarea vicioasa a focarului de fractura si pierderea momentului zero in care fractura poate fi tratata. Intarzierea acestei procedure si amanarea ei din diverse motive atrage ingreunarea tratamentului, cresterea perioadei de consolidare, consolidare in pozitii vicioase, necesitatea unor interventii chirurgicale laborioase si costisitoare.

Imobilizarea fracturilor in clinica noastra se face cu ajutorul diferitelor materiale ce se modeleaza pentru fiecare pacient in parte (gips clasic, rasina, material hipoalergene si ultrausoare) pana la orteze moderne, foarte usor reglabile, puse la dispozitie in clinica noastra de catre firma Berks.

Aceste infiltratii (injectii intra-articulare) isi gasesc indicatia in cazul artrozelor ( gonartroza, coxartroza, periartrita scapula-humerala). Sunt efectuate sub anestezie locala in conditii de asepsie si antisepsie. Sunt prezente sub multiple nume cu diverse concentratii de acid hyaluronic, existand si forme pentru articulatii mici (small joint), in doza unica de administrare sau injectii multiple (1-5 injectii) in ritm de 1 / saptamana.

Infiltratiile intraarticulare cu substante vasco-elastice au rolul de a restabili proprietatile normale ale lichidului articular ( absorbtia socurilor) , rol de protective a cartilajului si nu in ultim rand un rol de lubrefiere a articulatiilor. Acidul hyaluronic este o componenta naturala ce se gaseste in mod normal in compozitia lichidului articular.

Aceste infiltratii s-au dovedit eficiente in fazele incipiente ale artrozei administrate odata la 8 -12 luni, ameliorand considerabil durerea si imbunatatind mobilitatea articulatiei.

“Platelet rich plasma” – “plasma cu concentratie ridicata de trombocite”

Este o tehnica moderna ce nu apeleaza la medicamente ci doar aduce un plus de celule reparatoare proprii organismului fiecaruia ce au rolul de a forma o matrice in care se va desfasura procesul de formare de noi celule specifice tesutului traumatizat.

Aceasta procedura implica recoltarea unei cantitati de sange venos (aprox 15-20 ml) de la pacient, introducerea acestuia intr-un set special de eprubete, prepararea acestora prin centrifugare, recoltarea concentratului tronbocitar si infiltrarea acestuia in articulatie.

Trombocitele sunt celule componente ale sangelui nostru si care au un rol important in refacerea tesuturilor traumatizate. Fiind vorba de cellule proprii organismului nostru nu poate fi vorba de reactii de respingere sau alergice.

Exista studii publicate in 2013 in care un lot de pacienti tratati pentru gonartroza (artroza genunchiului) cu infiltratii cu PRP au avut o evolutie stationara a eroziunii cartilajului. Concluzia acestui studiu fiind ca infiltratiile cu PRP incetinesc foarte mult procesul de corodare a cartilajului, administrate o data pe an.

Presupune asezarea pe piele a unui dispozitiv generator de ultrasunete pe o suprafata de aprox 4 cm patrati etansat cu un gel conductor ultrasonic sedinte de 10 min/zi, 7-10 zile. Aparatul se poate folosi si in cazul fracturilor imobilizate gipsat sau in atela gipsata. In cazul imobilizarii gipsate se va proceda la efectuarea unei fenestratii in aparatul gipsat, suficienta pentru ca sonda sa ajunga la pielea din zona focarului de fractura.

Tratamentul cu ultrasunete grabeste procesul de consolidare a fracturilor. Este folosit cu succes si in tratarea intarzierilor in consolidare.

Tratamentul cu ultrasunete nu presupune durere.

Reprezinta o metoda de investigatie non-invaziva si non-dureroasa in diagnosticarea bolilor piciorului ce vizeaza stabilitatea si zonele de presiune ale acestuia. Aceasta metoda este folosita in special in diagnosticarea piciorului plat oferind o imagine a zonei de presiune de la nivelul piciorului.

Fiind o metoda de investigatie non-invaziva, se poate repeta fara probleme pentru a observa efectul diverselor tratamente chirurgicale sau conservatoare in cazul piciorului plat sau cav.

Suntem specializati in chirurgia minim invaziva

Chirurgia artroscopica