Artroscopia este o manevra chirurgicala, minim invaziva, pricticata cu ajutorul unor instrumente dedicate acestui tip de chirurgie, sub anestezie cu ajutorul careia se vizualizeaza direct structurile intra-articulare (fie ca este vorba de articulatia genunchiului, umarului gleznei sau soldului). Este practicata prin 1, 2 sau mai multe portaluri (plagi) ce nu depasesc 5 mm in lungime. Prin urmare semnele ce vor ramane la piele ulterior vor fi minime.
Artroscopia exploratorie si diagnostica este folosita pentru a inspecta intreaga articulatie si vizualizare directa a tuturor structurilor intra-articulare. Este considerate “golden-standard” in leziunile meniscale, ligamentare si condrale (cartilaginoase) ale genunchiului. Vine in completarea examenului clinic si al examinarii RMN oferind diagnosticul de certitudine.
Artroscopia terapeutica este practicata in continuarea artroscopiei exploratorii si diagnostice venind cu o serie de instrumente, dedicate fiecarei afectiuni, spre rezolvarea acesteia ( meniscectomii partiale/totale, debridari sinoviale/condrale, modelare bont ligamentar, ligamento-plastii (reconstructii ligamentare) rezectii de osteofite, extragerea corpilor intra-articulari (condroame) etc.
In functie de afectiunile fiecarui pacient si tipul de interventie practicata, acesta isi poate relua mersul imediat dupa interventia chirurgicala si diasparitia efectului substantelor anestezice, urmand, dupa caz, un program de recuperare medicala.